Koken met een klein budget

Bent u op zoek naar inspiratie voor een lekkere, budgetvriendelijke maaltijd? Er zijn verschillende websites met recepten voor een kleine portemonnee, zoals Geluk uit een pakket en Bijstandsgerechten. Wij hebben ook een aantal lekkere recepten voor u geselecteerd.

pasta met tonijn (4 personen)

Ingrediënten

  • 1 uitje
  • 1 rode peper
  • 2 blikken of pakken tomatenblokjes a 400 gr
  • 2 x 160 gr tonijn in olie uit blik
  • 400 gr pasta
  • 1 citroen
  • 1 courgette
  • Verse blaadjes basilicum (optie: gedroogde basilicum uit pot)
  • 75 gr geraspte kaas
  • Peper en zout
  • Snufje kaneel
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Snijd de rode peper doormidden en verwijder de zaadjes, hak de rest fijn. Snipper ook het uitje. Verhit een klein scheutje olijfolie in een grote pan en fruit de rode peper en de ui met een klein snufje kaneel. (klinkt misschien raar, maar kaneel is erg lekker in dit recept). Hak de courgette in blokjes en bak deze 3 minuutjes mee. Voeg de tomatenblokjes en de tonijn toe en breng op smaak met een beetje peper en zout. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Kook ondertussen de pasta gaar en giet af. Rasp de schil van de citroen en pers hem daarna uit, voeg de rasp en het sap toe aan de tomatensaus. Hak de basilicum grof en voeg samen met de helft van de Parmezaanse kaas toe aan de saus. Schep de pasta erdoor en serveer met de rest van de kaas en wat basilicumblaadjes.

Dal baht (3-4 personen)

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden (optie: knoflookpoeder)
  • 1 ui, gesneden
  • 1 stukje gember, zonder schil en in blokjes gesneden
  • 200 gram linzen
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel currypoeder
  • snufje cayennepeper
  • 1 blik gepelde tomaten
  • gekookte rijst voor 3-4 personen
  • verse koriander
  • limoen partjes

Bereidingswijze

Bak de knoflook, ui en gember in een scheutje olie voor 3 minuten. Was de linzen en voeg ze toe aan de pan en bak deze voor 2 minuten mee. Doe 750 ml water bij de linzen, breng ze aan de kook, doe het deksel op de pan en kook het geheel zachtjes voor 15-20 minuten totdat het meeste water weg is. Voeg de kruiden en het blik tomaten toe. Roer het goed door, breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes koken. Voeg eventueel wat extra water toe als het te droog wordt. Serveer met de rijst, verse koriander en een partje limoen.

Zuurkool met ananas (2 personen)

Ingrediënten

  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 dessertlepel suiker
  • peper
  • 750 gr. aardappelen
  • 1 zakje zuurkool
  • 1 klein blikje ananas
  • 250 gr. gehakt
  • klontje boter
  • 100 ml melk

Bereidingswijze

Snijd de ananasringen in blokjes. Kook de aardappelen in de bouillon. Doe de zuurkool in een andere pan en voeg een scheutje water, het sap van de ananas, de suiker en een snufje peper toe. Bak het gehakt zonder boter of olie in een koekenpan. Verwarm de melk in de magnetron of in een pannetje. Haal het gehakt en de zuurkool van het vuur af en laat het deksel op de pan. Giet de aardappelen af, maar laat een bodempje vocht over. Stamp de aardappelen hierin fijn (niet met de staafmixer). Voeg de zuurkool, het gehakt, het klontje boter en de ananas toe en meng alles door elkaar tot een smeuïge massa.