Doneren

Wim Martens: de drijvende kracht achter Voedselbank Walcheren

De voedselbank. Iedereen weet van het bestaan af. Maar hoe steekt de vork nu eigenlijk precies in de steel? Hoeveel vrijwilligers houden Voedselbank Walcheren bijvoorbeeld draaiende? En van welk geld kan de voedselbank blijven bestaan? Als er iemand is die dit goed kan uitleggen, dan is het Wim Martens wel. Hij is coördinator in Middelburg.

Coördinator

Wim zit op zijn zevenenzeventigste niet stil. Als coördinator is hij zo’n twintig uur in de week bij de voedselbank in Middelburg te vinden. Maar wat doet hij nu eigenlijk precies? Wim: “Ik zorg ervoor dat de zaken gaan zoals ze horen te gaan. Er werken zo’n vijfenzeventig vrijwilligers bij Voedselbank Walcheren. Ik zorg er samen met anderen voor dat iedereen goed weet wat hij of zij moet doen. Zo kijk ik onder andere mee met de planning van de vrijwilligers, regel ik het logistieke proces van de producten en sleutel ik zo nu en dan aan de techniek van de vrachtwagens en koelingen. Verder ben ik verantwoordelijk voor al het papierwerk. Denk hierbij aan het voldoen aan de wettelijke eisen van NVWA en de ARBO wet.”

Niet achter de geraniums

Dat leiding geven wel wat voor Wim is, komt niet uit de lucht vallen. Hij heeft namelijk van zijn vijfenveertigste tot zijn zeventigste een eigen bedrijf gehad in de verbouwing en nieuwbouw van schepen. Na zijn pensioen was Wim zéker nog niet van plan om achter de geraniums te gaan zitten. Wim: “Ik besloot te solliciteren op een vacature als coördinator bij Voedselbank Walcheren voor twee ochtenden in de week. Zes jaar later zijn die twee ochtenden zo’n twintig uur in de week geworden.” En hij is nog niet van plan daarmee te stoppen: “Zolang ik overeind blijf en ik het leuk blijf vinden, ga ik ermee door!”, lacht Wim.

Mensen helpen

Op de vraag waarom hij zoveel uren besteedt als vrijwilliger bij de voedselbank, zegt hij: “Ik vind het leuk om mensen te helpen. Laatst kwam er een oud-klant gebak brengen omdat hij weer een baan had gevonden. Daar krijg ik nou echt energie van! Daarnaast vind ik het ook erg leuk dat ik nog een beetje in mijn oude vakgebied aan de slag ben. Het is mijn passie om leiding te geven en te zorgen dat alles goed verloopt.”

Feest!

Binnenkort bestaat Voedselbank Walcheren vijftien jaar. Dat moet natuurlijk gevierd worden. Wim: “We weten nog niet precies wanneer en hoe, maar die dag komt eraan! We willen dan de deuren openen en bijvoorbeeld een barbecue organiseren. Hiermee willen we dat meer mensen een gevoel krijgen bij wat Voedselbank Walcheren nu eigenlijk doet. En wie weet levert dit ook weer wat mooie sponsoren op!” Deze sponsoren kan de voedselbank altijd goed gebruiken. Zowel financieel als in producten. “Door donaties, subsidies en vrijwilligers kunnen we blijven bestaan. De voedselbank is volledig vrijwillig en door subsidies en giften zelfsturend. Zonder onze tachtig vrijwilligers zou het onmogelijk zijn, om de voedselbank draaiende te houden”, aldus een trotse Wim.

Vrijwilligers gezocht

Voedselbank Walcheren is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Of dit nu voor twintig uur in de week is zoals Wim of voor twee uur in de maand, alle hulp is welkom! Is dit wel iets voor u? Stuur dan een e-mail naar coordinator@vbwalcheren.nl.