Voedselbanksponsor: Oceanwide Expeditions, Vlissingen

Met zijn vijf eigen cruiseschepen en gespecialiseerd in poolreizen, is het bedrijf Oceanwide Expeditions een veelzijdige, internationaal opererende onderneming. Rederij, want eigenaar van vijf expeditie-schepen. Tour-operator, want aanbieder van geheel verzorgde reizen. En expeditie-onderneming met gespecialiseerde gidsen en reisleiders, waaronder Mariene-wetenschappers, biologen, geografen en pool-specialisten.

Aan boord van de schepen is uiteraard (gekoelde) ruimte voor voedselopslag. Voor bijvoorbeeld een reis van een week met 170 gasten en 72 bemanningsleden aan boord (m/v Hondius) moet flink gebunkerd worden!

Regelmatig keren de schepen van hun arctische en antarctische reizen terug naar Nederland. Voor motor-technisch onderhoud en/of werk aan de romp, voor verbouw, aanpassingen aan nieuwe wet- en regelgeving en heel veel meer. De schepen gaan daarvoor normaal naar Scheepswerf Reimerswaal in Vlissingen en naar scheepswerf De Schroef in Sluiskil. In deze tijd van Covid worden ze tijdelijk opgelegd in Hansweert of aan de eigen kade, naast het kantoor aan de Visserijkade in Vlissingen. Het bedrijf beschikt daar over een kade van 90 meter.

Wanneer in Nederland, is dat hèt moment om nog aanwezige voedselvoorraden te controleren.. Er wordt uitgezocht welke voedingsmiddelen kunnen worden bewaard voor een volgende expeditie. En voedsel dat, vanwege de datumlimiet, daar niet meer voor geschikt is, wordt gedoneerd aan Voedselbank Walcheren. Al jaren, overigens.

COO (Operationeel Directeur) Mark van der Hulst noemt een voorbeeld: “Vanwege de recente Covid-19 uitbraak, was lange tijd onzeker of de passagiers van Hondius, Ortelius en Plancius bij terugkeer vanaf Antarctica wel aan land zouden mogen. Door de voortdurend wereldwijd veranderende Corona-maatregelen zou wellicht door lokale overheden in Ushuaia, Argentinië geen toestemming worden verleend. Omdat de mogelijkheid bestond dat we zelfs passagiers tot aan Vlissingen mee moesten nemen werd voor de zekerheid voor drie weken extra voedsel ingekocht”.

Gelukkig lukte het uiteindelijk om de passagiers in Montevideo, Uruguay te debarkeren. De voedseloverschotten van deze expedities komen binnenkort in Vlissingen aan want deze drie schepen zijn onderweg naar Nederland. Ergo: binnenkort Zuid-Amerikaanse voedingsmiddelen op Zeeuwse borden! “Je kunt er beter iets goeds mee doen dan weggooien, nietwaar?” zegt Van der Hulst pragmatisch. En dat zijn wij roerend met hem eens!